Дори в снега, тези Филандски деца ходят на училище с колело!

Всички знаем, че много неща в България са непосилни за направа, дори и да имаме желание и план, все нещо ще се обърка. Въпреки това вървим в права насока и напредваме бавно, но нека се прехвърлим в северната част на Европа и ви запознаем с една прекрасна инициатива, която са предприели ръководителите на едно финландско училище.

Сигурно ще ви се стори странно и дори опасно, но за децата във Финландия придвижването с колело до училище е нещо напълно нормално, независимо, че термометрите навън показват минусови стойности.

Пека Тахкола, инженер по градска инфраструктура на Navico Ltd. и колоездачен координатор за град Oulu, наскоро направи снимка на велосипедния паркинг в местното училище, за да покаже, че без значение какви са условията навън, децата са на училище с велосипеди.

Защото макар да изглежда странно за някои родители да пуснат децата си на две колела, изложени на студената скандинавска зима, във Финландия това се възприема за нещо напълно нормално и здравословно.

„Ние организирахме демонстрция за децата от южна Финландия, които показват не само как се кара колело в снега, но и как всеки малчуган се грижи за велосипеда си, а и за околната среда”, казва Тахкола и добавя:„Посетихме няколко училища и говорихме много с местните учители и директори.

Сигурен съм, че примерът може да бъде заимстван и от други държави. Не само в град Оулу, но и в много други училища във Финландия ходенето с велосипед на училище е съвсем нормална практика “

Силно се надяваме и тук в България някой ден да имаме условията и организацията подобно  нещо да се случи, въпреки че всички знаем колко трудно би било това!

Споделете тази прекрасна статия с вашите приятели!

Източник: roditel.bg Снимки: TapioKettunen

Споделете с вашите приятели!

Село край Добрич осъмна с приказен килим от кокичета! (Видео)

Хванат ли те да береш кокичета – глоба до 10 000 лв!