Хванат ли те да береш кокичета – глоба до 10 000 лв!

След като вчера ви запознахме с прекрасната горичка покрай Добричкото село Дончево, сега властите напомнят, че брането от находищата на кокичета е забранено, тъй като са застрашени от изчезване.

Image result for snowdrops field

РИОСВ-Русе призовава гражданите да не берат пролетни горски цветя.
Меката зима благоприятства по-ранния цъфтеж на кокичета, минзухари, синчец и циклами.Тези растителни видове са защитени от Закона за биологичното разнообразие.Част от тях, като пролетната циклама попада и под защитата на Вашингтонската конвенция (CITES), пише Dunavmost.

На територията на РИОСВ-Русе има богати находища от пролетни цветя. Те срещат в горските местности, в Природен парк „Русенски Лом“ и околностите му, резерват „Бели Лом“, около пещера „Орлова чука“ и др. За опазване на пролетната циклама са обявени две находища в областите Разград и Силистра за защитени територии.

Related image
Брането, изкореняването и продажбата са забранени от закона. Тези действия водят до унищожаването на естествените находища на защитените видове растения.

Предстоят проверки за определяне плътността на популациите на пролетните цветя и състоянието на находищата им. Във връзка с предстоящите празници извънредни проверки се предвиждат и попазари и търговки обекти за търговия на цветя.

При констатирани нарушения ще се налагат глоби – на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридическите – от 500 до 10 000 лева.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Споделете с вашите приятели!

Дори в снега, тези Филандски деца ходят на училище с колело!

Тихата опасност, която заплашва нашите съвременни деца!