15 Оптически Илюзии, Които Ще Надхитрят Мозъка Ви!

Случва се по-рядко в природата, или по-точно ние ставаме свидетели на подобни феномени относително рядко, но определено не е нещо, което човекът е изобретил. Става дума за оптическата илюзия – възприемането на нещо по определен начин, което обаче не отговаря на действителността. Тя се е “маскирала” и успява да изхитри сетивата ни и то толкова убедително, че сме готови да се обзаложим, че дадена картина или явление е точно такова, каквото го виждаме ние. И понеже надали сте пътешествали из пустинята, или ако сте – не и достатъчно дълго, за да имате мираж, ви предлагаме да изпитате сетивата си с 15 оптически илюзии, които можете да видите във всеки един момент, колкото пъти пожелаете.

Три симпатични момичета, бихте казали, и едва ли някой би тръгнал да спори.

Да, действително са симпатични, но, признайте си, не бяхте установили колко зловещи са, когато ги гледахте с главата ндолу.

Илюзията с 13-тия човек

5+7 или 5+8? Но как…

На коя страна е отворен прозорецът?

Добре, че не стоите на ръба му, защото почти сигурно вече ви се вие свят…

Изкривяване на възприятието за движение

Тези блокчета не се движат едно зад друго, а едновременно – скоростта им е една и съща

Цветно или черно-бяло?

Фокусирайте погледа си върху черната точка в центъра на тази снимка. Не отмествайте очи, докато картинката не се смени. В какви цветове виждате стените на сградите? А сега отместете за миг поглед или мигнете и проверете пак, дали очите не ви лъжат?

Симулация на контраст

 

Не ви ли се струва, че и на двете картинки малките правоъгълници са в по-тъмен нюанс в лявата половина спрямо тези в дясната? Бъркате – цветът е един и същи

Стаята на Еймс

 

Това помещение с неправилна форма, използвано за създаването на триизмерни оптически илюзии, е проектирано от американския офталмолог Албърт Еймс през 1934 година.

Динамична яркост на градиента

Приближете се бавно и се отдалечете от монитора, гледайки това изображение. Сиянието се засилва в първия случай и отслабва във втория, нали? В действителност нищо не се променя, освен възприятието ви.

Изчезващите точки

Концентрирайте погледа си върху зелената точка по средата. Ще забележите с периферното си зрение, как след известно време жълтите точки една след друга изчезват. Всъщност тези точки са си там през цялото време, но тъй като са статични, съзнанието ни престава да ги възприема, когато трябва да асимилира менящ се обект.

Илюзията “четирите кръга”

Бихте казали, че това изображение представя спираловидна линия.

Докато не ви представено доказателството, че това всъщност са четири кръга, които не се пресичат.

Ефектът на Дрост

Ефектът на Дрост е термин, възникнал след наслагването на едно и също изображение “едно в друго” (рекурсия) при създаването на графична реклама на зърнена закуска с това име. Същият похват е използван при създаването на обложката на албума Ummagumma на Pink Floyd от 1969 година.

Сивото си е сиво

Тясната правоъгълна фигура, разположена хоризонтално, е оцветен в хомогенен сив цвят без никакви нюанси. Съзнанието ни просто се заблуждава, че това не е така, когато белият фон се смени по-тъмен и нееднороден такъв.

Плакатът се огъва

Скролнете с мишката няколко пъти надолу и нагоре, докато гледате това изображение. Ще видите вълнообразни движения, които преминават през него, сякаш е духан от вятъра чаршаф. В действителност обаче изображението е статично.

Избирателно възприятие

Когато най-накрая установите коя е единствената разлика между двете изображения, които се редуват, ще останете изумени, че не сте я забелязали по-рано.

Най-Странните Съвпадения В Историята, Които Ще Ви Заинтригуват!

30 Факта За Смеха, Които Доказват Че Трябва Да Се Смеем По-Често!