16 Странни Факта За Американците, Които Ще Ви Удивят И Усмихнат.

Независимо дали някога сте били в САЩ или не, със сигурност сте чували някои клишета за американците и “страната на неограничените възможности”. Съществуват неща, с които европейците просто не могат да свикнат. Вижте кои са те:

1. “Как си?” не е въпрос, а поздрав

Когато някой продавач, чиновник или непознат ви попита “Как сте?”, да знаете, че това не е въпрос, а поздрав – “здравей”, казано с други думи. Европейците обикновено изпадат в ненужен монолог, описващ здравословното, финансовото и социалното им състояние.

2. Ледените кубчета

Европейците не разбират логиката в това да ти поднесат лед с кола в съотношение 70 : 30 % в полза на леда.

3. Безплатното допълване на чашата

Това заради огромното количество лед ли е? Всеки европеец се изумява, когато му поднесат втора чаша кола, при положение, че първата му е още до половина пълна. Но за тях е още по-странно защо някой ще си поръча голяма кола, при положение, че ще му долеят безплатно малката.

4. Размера на порциите

Е, те наистина са огромни. Може би това е нещото, което учудва европейците, но пък им доставя удоволствие – кой не иска двойна порция на цената на обикновена?

5. Определени комбинации от храни

Маршмелоу и сладки картофи? Сладолед и сода? Бекон и петмез? Тези комбинации втрещяват европейците.

6. Многото въпроси

Бял, пълнозърнест или ръжен? Швейцарско сирене, американски кашкавал или чедър? Повечето европейци се дразнят на лавината от въпроси, при положение, че просто искат да си поръчат един сандвич.

7. Задължителния бакшиш

Фактът, че клиентът в САЩ е длъжен да плаща част от заплатата на нечии служители, се струва меко казано странна за европейците. Да плащаш на някого, дори, когато не си върши работата добре, е нелепо.

8. Данъците

Да, годишните данъци и такси са тегоба навсякъде по света, но тук нещата са различни. Най-объркващото нещо в САЩ е, че цената, която виждате на етикета, се различава от цената, която плащате на касата.

9. Монетите

Какви са тези странни названия, които не намекват по никакъв начин за стойността на монетата? Защо даймът /монета от 10 цента/ е по-малък от никела /монетата от 5 цента/, но струва повече?

10. Климатичните инсталации

Защо превръщат всеки магазин или офис в САЩ в Северния полюс? Всички затворени помещения в САЩ през лятото са непоносимо студени за средностатистическите европейци.

11. Тегловната система

Просто няма логика. Как е възможно 7/8 да е подходяща мярка? Как футът все още се използва? Или милята? Защо не се уеднаквят с останалия свят, или просто искат да са “различни”?

12. Плащането почти изцяло с карти

За европейците все още е много странно да си купят пакетче дъвки с кредитна или дебитна карта. За американците е нещо нормално – техните портмонета от много години са почти празни.

13. Огромното разнообразие

Разнообразието в американските супермаркети е колкото звездите в Млечния път… цял ред с видове сода? 10 вида мляко? Да не говорим за различните вкусове чипс…

14. Нон-стоп магазините

Магазините в САЩ са отворени по 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. За България това не е нещонеестествено, но в по-голяма част от Западна Европа магазините затварят в 6 вечерта и почиват в неделя.

15. Възрастта, необходима за консумация на алкохол

В по-голяма част от Европа необходимата възраст за пиене на алкохолни питиета е 18 години /в някои държави дори 16/. Е, в САЩ е 21 години. Освен това в САЩ е забранено изнасянето и пиенето на алкохол по улиците, което е масова практика в Европа.

16. Неизползването на отпуск

Миналата година повече от половината хора в страната не са си взели и един почивен ден. Работохолици. Но и за разлика от българите, не правят домашна лютеница и компоти!

Споделете тези факти с вашите приятели!

Споделете с вашите приятели!

Момче, Което Носи Свой Съученик До Училище Всеки Ден Ще Ви Очарова!

10 Забавни Снимки На Жена, Която Пресъздава Култови Снимки На Звезди!