6 Неща За Истинската Любов, Които Можем Да Научим От Кучетата!

Кучета. Възприемаме ги често като наш придатък, като нещо, което ни принадлежи.  “Кучето е най-добрият приятел на човека” – казваме ние, а дали обратното е вярно?

Опитомяваме ги, дресираме ги, учим ги да бъдат повече като нас – хората. Но, могат ли те да научат нас на нещо? “Не” – ще кажат мнозина – “та те са просто животни, ние хората сме на върха на еволюцията!” .

 

А, дали сме на върха на еволюцията в чувствата?

 

Джеръм К. Джеръм много добре и с чувство за хумор описва предимството на това да имаш опашка, в едноименния си разказ. Те нямат маски, имат опашки. И, да, те не са разумни!

Осъзнавайки, че домашните ни любимци разчитат повече на чувствата, отколкото на разума ще осъзнаем, че има какво да научим от тях …

 

 

1. Да обичаш това, което вършиш ти помага да обичаш и да бъдеш обичан

“Кучетата за впрягове, с които работя, изглеждат красиво, когато тичат, защото тичането е това, което обичат. В тичато е тяхната сила. Те излъчват увереност, сила и контрол, когато са впрегнати. Изваждайки ги от този контекст, на разходка в парка например, те стават свити и резервирани към другите хора и кучета.” – разказва за MindBodyGreen, Rachel Sicheneder, която работи с кучета.

Кучетата са по-отворени и любвеобилни, когато са в удобна за тях среда и могат да се занимават с това което обичат. Когато се намират в добро физическо и психическо състояние, са по-склонни да ни се разкриват.

 

2. Езикът на тялото е красноречив

За кучетата езикът на тялото е всичко. Можеш да видиш душата на едно уплашено кутре в очите му. Можеш да познаеш страха в лаещото куче, единствено като погледнеш извивката на ушите и опашката му. Кучетата могат да разкриват толкова много за емоционалното си състояние, извивайки гръбнак, чрез позицията на главата и т.н.

Разбира се, ние човеците, предпочитаме говоримия език като средство за комуникация, но не трябва да забравяме, че и ние също изпращаме сигнали (понякога несъзнателно) с езика на тялото.

 

3. Винаги завършвай нещата с добро

Забелязали ли сте как винаги когато възпитавате едно куче, то изисква от вас похвала или погалване. Кучетата дават и се нуждаят от безрезервна обич, макар и да сте били строги с тях. Дарявайки ги с тази малка проява на обич, те незабавно са заправили за това, че сте им се скарали преди секунда.

Това може да даде урок на нас хората, да показваме безрезервната си любов към децата, партньорите и приятелите си като им покажем, че въпреки кавгите, ние все още държим на тях. Изключително важно е децата да знаят, че въпреки белята и наказанието, ние все още ги обичаме безрезервно. По този начин ние позволяваме трудните емоции и преживявания да съществуват отделно от любовта, която изпитваме.

 

4. Понякога просто се нуждаем от разпускане

Когато учим кучето си на нови умения често се нуждаем от почивка и от двете страни. За съжаление във връзките ни формалните инструкции не важат, но има някои ориентири.

Всеки път, когато общуваме с някого ние получаваме уроци за себе си и за него, но не трябва това да бъде самоцел, понякога можем просто да се забавляваме заедно. Вярваме или не, забавлението наистина е важно. Любовта трябва да бъде открита, простичка и забавна.

 

5. Трудната любов е OK.

Понякога кучетата се нуждаят от това да бъдем твърди с тях. Често да им кажем “Не!” е по-добре за тях. За да запазим връзката си, понякога е важно кажем “Обичам те, но трябва да чуеш това, което се опитвам да кажа.”

Накратко, твърдата любов не е просто ОК, но е и важна. Има огромна сила в това да бъдеш директен. Хората не четат мисли, няма как някой да е сигурен какво желаеш, ако не му го кажеш. Въпреки че, да бъдеш директен понякога звучи грубо, всъщност това помага да бъдеш активен в отношенията си с хората.

 

6. Целувките са задължителни

За кучетата целуването (близането) показва покорност. Колкото повече целувки получавате от едно куче, толкова по-сигурно е, че то изпитва уважение и покорство към вас, като негов лидер.

Ние хората се целуваме по различни причини – целуването не е задължително знак за покорство. Целувките са важни и позволяват на хората (и кучетата) да се чувстват обичани и подкрепяни. Както казва Мечо Пух “Колкото повече толкова повече.”

Уникални Плетени Шапки И Качулки За Вашата Дъщеря Направени От Една Майка!

27 Екзотични Породи Кучета, Които Едва Ли Сте Срещали!