Представяме ви, гръцкият остров с най-синята вода в света! ( Снимки )

Малко места по света могат да се похвалят с магнетичната гледка на изумрудено сини води, миещи брегове със ситен, бял пясък.

Гръцкият остров Лефкада (в превод Белия остров) е от тях. Четвъртият по големина сред Йонийските острови се отличава от останалите си събратя с планински терен и вечнозелена растителност.

Освен това Лефкада всъщност не е остров. В древността е прокопан канал, който го отделя от континента. Днес той е засипан с пясък, тоест това е най-леснодостъпното гръцко островно райско кътче, защото се достига с кола.

Това, което привлича туристите към Лефкада, е удивителната му природна красота, която и до днес е запазена непокътната. С едно изключение.

През ноември 2015 г. водите на морето погълнаха един от най-красивите плажове на планетата – Егремни.

Силният трус с магнитут от 6.1 по Рихтер разтресе района на Лефкада и причини огромно свлачище, което напълно заличи плажа, признат за едно от кътчетата по света с най-сини води.

Image result for лефкада остров

И въпреки че и до днес светът скърби за тази изгубена частица от рая, Лефкада има още какво да предложи на туристите.

Островът може да се похвали и с други плажове, вечно присъстващи в класацията на най-красивите пясъчни брегови ивици в света.

Image result for лефкада остров

Един от тях е Порто Кацики (Заливът на козите) – най-известният плаж на Лефкада. Ситният пясък лежи в плен на морето, огромни бели скали му пазят сянка, а цветът на водите, които го обливат, е изумрудено син.

Image result for лефкада остров

Най-близкото населено място до него се намира на цели 12 км, а на 30 км е Василики, наречен най-големия сърф център в Европа.

До Порто Кацики води мъничък, лакътушещ път, от който се откриват невероятни гледки.

Ако отседнете на Лефкада, не бива да пропускате и невероятните водопади Димосари, древния град Нирикос, манастира Фанеромени, средновековния замък Агиа Мавра и много други.

Споделете тази красота в вашите приятели!

Източник : profit.bg

Споделете с вашите приятели!

На 33 км от Варна отваря най-големия исторически парк в света! (Снимки)

Защо детето не трябва да бъде най-важният човек в семейството!