11 Нaчинa, Пo Кoитo Кучeтaтa Пoкaзвaт, Чe Ви Обичaт!

Хората четaт емоциите в кучетата от векове. Начинът, по който кучетата развиват човешки емоции и поведение, винаги е бил обект на научни изследвания. Изследванията показват, че има много начини, по които кучетата демонстрират своята любов.

 Гледат ви в очите

куче

Един от начините, по които кучетата казват “Обичам те”, е да се взират в очите ви. Учените откриват, че вглеждайки се в очите ни, кучетата развиват силни емоционални връзки с хората, точно както хората правят, когато се вглеждат в очите на другия. Този начин на комуникация, вероятно е придобит от кучетата по време на опитомяването, увеличавайки нивото на окситоцин при кучетата и техните собственици.

Дава любимата ви играчка

куче с играчка

Ако кучето ви донесе любимата си играчка, можете да сте сигурни, че любовта, която вашият домашен любимец изпитва към вас, е силна и безусловна. Кучетата много пазят своите играчки, кости и други дъвчащи. Ако кучето ви гордо ви предлага играчката или костта си и дори ги бута към вас, насърчавайки го да го вземете, това означава, че вашето животно ви се доверява, ви обича и се чувства безопасно, когато сте близо.

Когато се прозявате и вашето куче също се прозява

куче се прозява

Последните проучвания показват, че както хората, така и кучетата се прозяват заразно, а тези кучета, които имат силна връзка с техните собственици, се прозяват заедно с тях. Тъй като заразното прозяване при хората е тясно свързано с емпатията, някои изследователи смятат, че това може да се случи и при кучетата. Докато учените се опитват да обяснят това явление, можете да направите прост тест, за да проверите дали домашният ви любимец наистина ви обича – просто се прозявайте и вижте какво ще се случи!

Спи с вас в едно легло

куче и стопанин спят

Ако кучето ви спи в леглото ви, това е знак, че вашият домашен любимец е лоялен към вас. Проучванията доказват, че спането с куче в леглото или някъде в стаята може да бъде утешаващо за някои хора и да подобри ефективността на съня при други.

Размахва с опашка

куче маха с опашка

Размахването на опашката е като специален език, който кучетата използват, за да говорят с нас. Ако кучето размахва опашката, това може да се интерпретира по различни начини. Във всеки случай, когато прави това действие, кучето сигнализира, че го е грижа за вас и е емоционално ангажирано във всичко, което се случва наоколо.

Повдига вежди и се плези

две кучета

Учените откриват, че кучетата имат много повече движения на лицето, когато хората ги гледат. Тези движения включват повдигане на веждите, за да направят очите им да изглеждат по-големи (да изглеждат по-хубави за хората) и да плезят езика си.

Приближава се близо до вас

куче и собственик

Кучетата са социални животни по природа и те търсят близост с хората. Ако кучето ви обича и вярва във вас, то ще се опира на вас всеки път, когато търси физическа и емоционална подкрепа. С други думи, кучетата се приближават към вас, защото виждат във вас онези, които могат да ги предпазят и утешат.

Позволява да го галите

куче

Друг знак, който доказва любовта и лоялността на вашето куче, е, когато ви позволява да докосвате главата му, затваряте очи и се наслаждавате на процеса. Като цяло, кучетата не обичат да ги потупват по главата и някои от тях дори могат да го възприемат като заплаха. Така че, ако кучето ви позволи да направите това, вие сте специален за него.

Спокойно гледа как тръгвате за работа

куче

Ако кучето ви се чувства спокойно, когато си тръгвате и чака търпеливо цял ден, това означава, че вашето животно ви се доверява и знае със сигурност, че ще се върнете. Но ако вашето куче се чувства тревожно, когато тръгвате – лае, дъвче и драска има начини да направи отделянето по-малко стресиращо за вашия домашен любимец.

Радва ви се, когато се върнете у дома

куче

Радва ли се вашият домашен любимец, когато се приберете от работа?

Това е един от най-ярките признаци на любов и обич. Експериментите показват, че събирането с любимия човек оказва изключително положителен ефект върху кучетата, повишавайки нивото на окситоцин, социалния хормон и понижаването на нивото на кортизола, стресовия хормон. Така че, виждайки, че техният собственик най-накрая се връща, кучето се чувства щастливо и в безопасност.

В тази статия ви разказахме за най-често срещаните начини, по които кучетата демонстрират своята любов, но кучетата, като хората, са много различни. Погледнете по-отблизо поведението на вашия домашен любимец и може би ще забележите уникалния начин, по който кучето ви казва “Обичам те!”

Споделете с вашите приятели!