13 причини защо четенето е по-добро от среща с досадници

Любителите на книгите и на четенето нямат нужда от допълнителна мотивация и разяснение защо това им хоби има редица предимства пред доста други занимания в ежедневието. Но ако сте от онези хора, които се чудят какво да правят в петък вечер и пред вас има няколко алтернативи – например да почетете хубаво произведение на изкуството или да излезете на бар с познати, които понякога повече ви дразнят, отколкото ви носят радост, тази статия е точно за вас. Ще ви предложим няколко причини, поради които е по-приятно да си останете вкъщи, да си направите топъл чай или да си налеете вино и да се усамотите с добра книга в ръка.

 1. Книгата е добър и търпелив приятел. Няма да се сърди, когато дълго време сте я оставили сама, докато сте решавали важни за вас житейски въпроси. Или – да сме честни – сте се забавлявали по друг начин, различен от четенето. Тя ще стои тихо и ще ви чака да се върнете при нея, когато сами прецените, че сте готови за това.
 2. Книгата не дава непоискани съвети. Още повече, че сами се допитвате до нея и тя не идва да се натрапва с мнението си сама.
 3. Книгата разполага единствено със собствената си гледна точка. Тя няма да ви заблуждава, че ще се опита да види света като вас. Няма да спори, когато светогледът ви се разминава. Може да разшири хоризонта ви, ако сте склонни да възприемете идеите ѝ , но няма да бъде проблем, ако и в края на своето общуване не стигнете до общо мислене.
 4. Книгата не се преструва, че слуша за проблемите ви, докато всъщност мисли само за себе си. Нея не я интересува през какви драми преминавате и е съвсем откровена с това. Тя няма да съпоставя своите проблеми с вашите и да си мисли, че е победител в тази игра, защото вие сте натрупали повече нещастия през годината.  За нея важното е дали имате време, в което да сте заедно, или не. Към всичко останало е безразлична.
 5. Книгата може да съжителства добре с другите книги от библиотеката ви. Независимо от различията, от жанра, от епохата, от героите. Между лавиците на библиотеката ви винаги цари съвършен мир и хармония. А това невинаги може да се каже за различните звена от приятелската ви компания, нали?
 6. Когато една книга не ви допада, можете просто да я оставите. И това не би разбило ничие сърце. Не би ви докарало до крайно отчаяние и не би изискало от вас да обяснявате дълги часове защо помежду ви просто не се е получило.
 7. Книгата няма да ви съди. Каквито и решения да вземате в живота си, тя би останала до вас. Няма да виждате упрек в поведението ѝ, както и осъдителност в тона ѝ. До нея можете да бъдете човека, който сте, и това да е напълно достатъчно.
 8. Книгата няма да очаква да правите компромиси със себе си. За да бъде до вас, за да остане с вас. Няма да е необходимо да прекрачвате вярванията, убежденията и личността си.
 9. Можете да четете много книги едновременно. И това няма да изглежда неморално.
 10. Книгите лекуват самота. Не познавам човек, който да съжалява за часовете, които е прекарал с добра книга в ръка. В тези мигове никой не се чувства самотен. Напротив – светът изглежда уютен и пълен с топлина. В компанията на вълнуващо четиво самотата се стопява и изчезва. Което – да си признаем – не можем да кажем за компанията на някой досадник, който само ограбва времето ни, след което остава усещане за пустота и безвъзвратност.
 11. Книгите ви помагат да срещнете хора като вас. И то в реалния живот! Сходният вкус за книги създава добри и здрави приятелства. Между четящи хора припламва невидима магия и разговорите им могат да продължат с часове.
 12. Книгите ви помагат да се опознаете по-добре. Да откриете нови неща за себе си, за които дори не сте подозирали, че се таят в душата и ума ви. И това знание е безценно!
 13. Книгите са добри учители. Търпеливи. И всеотдайни. Могат да ви поведат на най-вълнуващите пътешествия през времето и пространството, стига просто да им дадете шанс да го направят. Могат да ви научат на много и да ви направят по-добър човек. Могат да ви дадат добър житейски пример и да ви вдъхновят, да ви заредят с енергия да изживеете живота си така, както искате…

… и да се надяват, че докато го правите, винаги ще ви остава време за някоя добра книга.

Текст : Яница Христова Truestory.bg

Споделете тази статия с вашите приятели!