Бездомното камерунско момче, което стигна до битка със световния шампион по бокс

Франсис Нгану, бившата камерунски ММА звезда, безспорен шампион в тежка категория, който започва да тренира смесени бойни изкуства 5 години преди да дебютира в UFC на 29 години. Израснал в бедност с малък достъп до образование, той работи в пясъчните кариери от 12-годишна възраст, за да издържа семейството си и да плаща за малкото училище, което може да си позволи. Засрамен от бедността си, той се затваря в себе си и има малко приятели през цялото си детство.

Rise of Francis Ngannou: From sleeping rough in Paris and borrowing money  to epic Tyson Fury fight | Daily Mail Online

По време на пътуването си от Камерун до Мароко Нгану пресича нелегално границите, живее в храсталаци и рови в боклука, за да си набави храна. Издигайки се от ужасяваща бедност в Камерун, гледайки смъртта в очите по време на пътуванията си в Африка, Нгану имигрира в Париж по нелегален канал, но се озовава на улицата, без дом и пари, някак си успява да оцелее, преди да изгради отново живота си и да стане световен шампион на UFC в тежка категория.

How many years did Francis Ngannou work in sand mines? – FirstSportz

„Тогава бях бездомен, но в този момент не ми беше трудно. Наистина да бъдеш бездомен в Париж през есента, когато е студено, не беше страхотно, но ентусиазмът, който имах по това време беше неописуем… Освен всичко, бях щастлив, че съм в страната на възможностите“, казва той. Тази част от живота той си спомня като най-щастлива, защото винаги е бил най-близо до мечтата си.

Francis Ngannou vs Ciryl Gane: Di Cameroonian retain im title as UFC 270  heavyweight champion - BBC News Pidgin

Преди дни, момчето от Камерун, което с много труд и лишения се издига в бойните изкуства, излезе в мулти-милионен боксов мач срещу един от най-добрите световни шампиони по бокс в последните 7 години – Тайсън Фюри. Противно на всички специалисти, Нгану свали в нокдаун Фюри, като загубата му беше определена от съдиите със спорно решение, като голяма част от общността смятат, че камерунецът е истинския победител в срещата.

Tyson Fury vs. Francis Ngannou full results: Gypsy King ekes past ex-UFC  champion

Момчето, което скиташе по улиците на Париж заработи поне 10 милиона евро в тази историческа вечер, беше наблюдаван на живо от милиони зрители на малкия екран и на живо от стотици световни знаменитости наред с Кристиано Роналдо, Роналдо Феномена, Джъстин Тимбърлейк, Еминем, Снуп Дог, Майк Тайсън, Конър Макгрегър, Александър Усик и други.

Celebrities flock to Tyson Fury vs. Francis Ngannou - ESPN

Нещо повече, Нгану за една вечер заработи 4 пъти повече, отколкото спечели през цялата си кариера в UFC. За битката той казва, че това е само началото.

Francis Ngannou proved the boxing world wrong while earning the biggest  payday of his career

“Не съм тук да изиграя една боксова среща и да си тръгна. Това е само началото, битката днес ми даде сили и вдъхновение да продължа с бокса. Да спечелиш със съдийско решение срещу световния шампион е много трудно, но загубата само ме мотивира да се завърна още по-добър”

Francis Ngannou: From The Underdog To The Favourite | Sona Circle

„Щастлив съм че благодарение на моите успехи, хиляди деца в Камерун имат мечта и вдъхновение. Те казват: „Ще бъда шампион в ММА. Ще се боксирам като Франсис, защото ме видяха, когато бях млад, когато нямах нищо. Нямах нищо. Нямах никаква възможност. И днес те ме виждат успял и мечтаят. Те осъзнават, че няма нищо невъзможно, без значение къде си, колко пари имаш и колко ти е трудно днес. Не е лесно, трудно е, но никога не трябва да забравят, че не е невъзможно.”