Как да разпознаем истинския “екстра върджин” зехтин от имитациите с ниско качество

Обществена тайна е, че измамите със зехтин са широко разпространени по целия свят и вероятно се чудите как всъщност можете да разберете дали бутилките със зехтин на рафтовете по супермаркетите всъщност са „екстра върджин“.

Не се заблуждавайте от етикетите.

Тъй като знаем, че измамите със зехтин са широко разпространени по целия свят, вероятно се чудите как всъщност можете да разберете дали бутилките със зехтин на рафтовете на супермаркетите всъщност са „екстра върджин“. Много производители етикетират погрешно бутилките си като „екстра върджин“, но в действителност маслото или е подправено или разредено със слънчогледово, соево, друго ядково масло или са нискокачествени масла, които са били подправени с химикали като хлорофил и бета-каротин за измама на потребителите.

Tuscan extra virgin olive oil for sale igp oil – Salumeria Toscana

Факт е, особено за европейските потребители, че са толкова свикнали на фалшивия екстра върджин зехтин, че е трудно да усетят разликата. Но ако продължавате да купувате фалшивите неща, няма да можете да се възползвате от ползите за здравето от необработения зехтин, като защита срещу сърдечни заболявания, възпаления и високо кръвно налягане. Вие просто ще консумирате мазнини, вместо здравословен продукт.

Heavenly Olive Oils & Vinegars - Here are 5 Proven Health Benefits of Extra  Virgin Olive Oil - Heavenly Olive Oils & Vinegars

И така, как можете да разберете дали зехтинът е 100 процента автентичен? Разгледайте тези прости начини по-долу:

1. ПОМИРИШЕТЕ И ОПИТАЙТЕ

Истинският зехтин трябва да мирише свежо, като трева или нещо плодово. Избягвайте нещо, което мирише на плесен или гранясало, или дори без мирис. В допълнение към миризмата, когато опитвате зехтин, трябва да усетите нотки на трева, плодове и бадеми. Освен това е добър знак, ако маслото има малко горчив вкус (но не прекалено) и също така има пиперлив вкус (може да успеете да го почувствате в задната част на небцето). Не се притеснявайте толкова много за цвета – той може да бъде всякакъв – от зеленикав до сламен оттенък.

2. ПОГЛЕДНЕТЕ ДАТАТА НА ПАРТИДАТА

Това не е същото като срока на годност. Погледнете етикета на бутилката за „дата на партида“, „дата на бутилиране“ или „дата на реколта“, която е в рамките на 18 месеца. Ако има само срок на годност и нищо друго, би трябвало да се замислите дали да го купувате, защото може да купувате зехтин, който е произведен или бутилиран преди години.

Olive oil Stock Photos, Royalty Free Olive oil Images | Depositphotos

3. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА КАК СЕ БУТИЛИРА

Зехтинът трябва да се съхранява на тъмно и хладно място, така че ако бутилката е прозрачна не е добър знак. По-тъмна бутилка ще помогне за запазването на зехтина. Освен това зехтинът трябва да бъде опакован в стъклена бутилка – пластмасовата бутилка е твърде пореста, за да предпази от топлина, светлина или влага. Тъй като искате да консумирате зехтина доста бързо след отваряне на бутилката, не купувайте голяма бутилка, за да спестите пари.

4. ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ЕТИКЕТИТЕ

Това, че на зехтина пише, че е „опакован“ или „бутилиран“ на определено място, не означава, че маслините са отгледани там или дори че маслото е произведено там. Зехтинът може да бъде произведен в друга страна и след това изпратен в Италия или Гърция за бутилиране. Погледнете етикета, за да разберете къде точно е произведен зехтинът. Освен това на етикета трябва да пише „екстра върджин“ и да се избягват термини като „чист“, „лек“ или „зехтин от кюспе“ – това означава, че е химически рафиниран.

5. ЦЕНА

Зехтинът „Ранна реколта“ (който има най-високо ниво на здравословни полифеноли) е масло, изцедено от маслината, преди маслината да е узряла. Една неузряла маслина дава много по-малко зехтин, но много по-качествено масло. Тъй като производителят усвоява много по-малко масло, това прави „сока“ по-скъп. Ако купувате от магазин за хранителни стоки, обърнете внимание на етикета и избягвайте изгодните цени. За съжаление, ако е евтино, може да не е истински зехтин – така че мислете за него като за инвестиция за здравето си!