Куче лежа върху стопанина си 13 часа, за да го топли до пристигането на планинска помощ

Паднал в планината турист в Хърватия беше спасен от кучето си Норт. Животното стояло часове наред върху стопанина си, за да го топли до пристигането на спасителна помощ. В събота на 1 януари група от четирима мъже и кучето на единия тръгват на разходка в масива Веребит, в Хърватия. Двамата братовчеди и техните приятели преминавали през хлъзгав наклон, когато единия от мъжете и 8-месечния аляски маламут паднали на 150 метра в дере. Другите трима алпинисти нямало как да им помогнат и веднага извикали помощ.

Loyal dog saves boy on mountain

Спасителната помощ обаче не могла да се намеси бързо, тъй като мястото, където били открити 50-годишният мъж и кучето, е много трудно достъпно. Освен това метеорологичните условия били неблагоприятни, съобщава The New Republic.

Dog keeps his injured owner warm

Мъжът оцелял при падането, но бил изложен на риск от измръзване. Нещо, от което кучето Норт го е спасило. Животното се е сгушило върху него, за да го топли през 13-те часа до пристигането на спасителите. Падналият турист е спасен от хипотермия, която би имала сериозни последици.

Това съобщи хърватската планинска спасителна служба в Туитър, където на следващия ден огласи подробности за инцидента и спасяването. Кучето продължило да бди над стопанина си по време на тяхната намеса и евакуацията на носилка, както се вижда на снимките. Пострадалият мъж е откаран по спешност в болница. Що се отнася до четирикракия герой, той се измъкна невредим.

Кученцето е приветствано като герой, но за пухкавото момче той просто направил това, което всеки приятел би направил – да се увери, че другарят му ще се прибере вкъщи жив и здрав.

Понякога животните ни показват, че инстинкитите и чувствата, като приятелство, лоялност и загриженост, не съществуват само при хората, така както кучето Норт помогнал на своя стопанин в най-трудния ден в живота му.

Споделете тази статия с вашите приятели!