Куче с парализирани крака получава медал, след като бива ранено спасявайки десетки военни.

Четиригодишната Белгийска овчарка, Куно, служи в британските специални части в Афганистан

Куно, доказа твърдението, че кучетата наистина са най-добрите приятели на човека.

Пенсионираното служебно куче на британската армия претърпяло наранявания, променящи живота му, докато служил вярно на британските специални сили, борещи се с Ал Кайда, и сега е награден с медала Dickin – най-високата награда, която животно може да получи в британската армия – от Народния диспансер за животни ветерани (PDSA). ).

British Army dog Kuno

За да го кажем по-просто, това е животинският еквивалент на спечелването на кръста Виктория, британската версия на Почетния медал .

„Куно е истински герой“, каза Ян Маклафлин от ветеринарната благотворителна организация PDSA във връзка с наградата, която била дадена на Куно за невероятната му храброст по време на операция в Афганистан през 2019 г.

За операцията четиригодишното военно куче било изпратено в подкрепа на британските войски, атакуващи добре въоръжена база на Ал Кайда.

За съжаление щурмовите сили били притиснати от силен залп от гранати и картечен огън, изстрелян от бунтовник, оборудван с очила за нощно виждане, който се укривал в комплекса.

British Army dog Kuno

Тъй като британските и афганистанските войски не могли да се движат без да понесат жертви, Куно трябвало да преодолее защитата.

След като бил освободен от своя водач, Куно – който вече бил обезвредил един бунтовник и открил скривалище със скрити експлозиви по време на нападението – притичал през вратата на комплекса, за да продължи да претърсва района.

British Army dog Kuno

Стреснат от внезапното пристигане на кучето, бунтовникът стрелял на посоки, наранявайки кучето и в двата му задни крака. Куно продължил да напред и се хвърлил към стрелеца, като го ухапал за ръката и го съборил на земята.

Въпреки сериозните си рани по крака, кучето продължило да атакува боеца от Ал Кайда, докато щурмовите сили не се намесили в двора и обезопасили сградата.

„Действията му през този ден несъмнено променили хода на жизненоважната мисия, спасявайки множество животи в процеса. И въпреки сериозните, променящи живота наранявания, той изпълнил дълга си без да се колебае“, добави Маклафлин в съобщението.

„За тази смелост и преданост към дълга, за нас е чест да го приветстваме като последния носител на PDSA Dickin.“

British Army dog Kuno

За съжаление, куршумите на боеца от Ал Кайда увреждат сериозно задните крака на Куно, като само единият е пропуснал главна артерия.

За щастие обаче кучето-герой възстановява напълно от операцията си и се превърна в първото военно куче в Обединеното кралство, което е снабдено с изработени по поръчка протези на крайниците.

British Army dog Kuno

Куно е 72-ият носител на медала Дикин, откакто е създаден през декември 1943 г., в разгара на Втората световна война.

Към днешна дата получателите му включват 35 кучета, 32 гълъба пратеници от Втората световна война, четири коня и една котка.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Споделете с вашите приятели!