На какво се дължи тъжния поглед при кучетата?

Всеки притежател на куче поне веднъж е виждал онзи тъжен кучешки поглед, който ти разтапя сърцето. Досега учените не знаеха каква е причината за този поглед, но вече имат своето обяснение и то не е толкова далеч от ума. Както може би мнозина от нас смятаха, четириногите ни приятели гледат тъжно заради нас, хората. Това стана ясно от публикация в сп. Протоколи на Американската академия на науките.

Като резултат от хилядите години, прекарани в съжителство с хората, при питомните кучета се е появил специален лицев мускул, който им позволява да повдигат веждите си, така че да наподобяват бебешко изражение.

Scientists take a peek behind those sad puppy dog eyes

Но защо го правят? Учените установили, че неволно хората са фаворизирали именно кучетата, които умеят да правят това изражение.

Изследователите от университета Дюкен в Питсбърк констатирали, че въпросният мускул не бил развит при вълците – предшествениците на кучетата. Именно затова те смятат, че четириногите ни приятели използват този свой мускул, за да подобрят комуникацията си с хората – да ги накарат да ги хранят, да си играят с тях, да им обърнат внимание, да им простят някаква беля.

Sad puppy dog eyes | Kawaii Amino Amino

Съществуват и други разлики между кучетата и вълците. Кучетата имат по-къси муцуни, по-дребни са на размери, имат по-голяма изразителност и използват очен контакт, за да общуват с хората.

Източник : Miau.bg

Споделете тази статия с вашите приятели!