Назад във времето, когато в Княз Борисовата градина можеше да се видят елени и сърни

“Пътуване назад във времето.
Стигаме до февруари 1973 година, когато в Княз Борисовата градина, тогава Парка на свободата, е можело да се видят елени и сърни.” – Това пишат в пост във фейсбук от БТА, като споделят снимките на фотографа Божидар Тодоров.

Новинарската агенция ни връща в едни по-различни времена, когато красивите животни можеше да се видят из парковете на София. Някои потребители споделят, че все още помнят :

“Идваха от Витоша, стигнаха до Цариградско шосе и можеха да се видят”, споделя Дени Димитрова

“Аз също ги помня. Сутрин когато отивах на училище в първите класове, някои от тях пресичаха шосето зимата и идваха около кофите на кооперациите.” – връща се в детството Снежина Тачева

2.

3.

Въпреки всичко, почитателите на природата и животните все още могат да срещнат елени и сърни около София, като популацията на благородния елен във Витоша се е увеличила неколкократно в последните години.

Удивителната снимка, на която групата от кошути слизат опасно близо край София

За многото кошути потвърдиха и туристи, които редовно обикалят из склоновете. Преди най-често на пътя можеше да изскочи сърна или заек, докато сега най-често срещани са именно кошутите. Те са женските на елените. Те са значително по-едри от сърните. Достигат до стотина килограма, докато сърните – едва 15 кг. За разлика от елените кошутите нямат рога. Обикновено се движат по няколко в стадо.

Убиха благороден елен в Търговищко - Информационна агенция ПИК

Елените са по-хитри и рядко излизат на показ пред хора, крият се в горите и гъсталаците. Напоследък заради бума на женски част от стадата са започнали да слизат по северните склонове на Витоша, недалеч от София.

Снимки : БТА / Божидар Тодоров