Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят

Защо много умни хора са нещастни?

Никой не е перфектен, това е общоприет факт. Всички сме добри в нещо, но в един момент изоставаме от други. Най-силните ученици във вашето училище вероятно не са били най-популярните по това време и обратно. Струва ми се, че това е просто естествен начин за установяване на баланс в живота- всички да се нуждаят един от друг за изпълнение на различни задачи.

Чували ли сте за ефекта на Дънинг-Крюгер? Със сигурност сте запознати с неговия принцип: най-некомпетентните личности са най-уверени в своите способности, докато истински умните хора постоянно се съмняват в собствените си способности.

С други думи, глупаците са твърде глупави, за да осъзнаят степента на своята глупост, а умните хора са достатъчно умни, за да разберат колко много не знаят.
Английският философ Бертран Ръсел, първият, който разясни тази идея, вероятно я обобщава по-добре от останалите: “ Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят.“

А какви всъщност са интелигентните хора и много често са нещастни?

Често страдат от самота
Според Карол Греъм, изследовател от институцията Брукингс, „хората с по-високо ниво на интелигентност и способност да го използват, е по-малко вероятно да отделят време за социализация, тъй като се фокусират върху дългосрочните цели“.

Хората очакват твърде много от тях.
Да имаш блестящ ум е прекрасно. Но нивото на интелигентност свързано ли е с необходимостта да се задоволят очакванията на другите? Не. Натискът на другите може да бъде огромен, но както споменахме по-горе, ние сме просто хора.

Смятат, че са твърде напреднали за основните неща.
Подобряването на основни неща винаги изглежда като лесна задача. Защо да губя време за нещо очевидно, ако мога да науча нещо ново толкова бързо?

Имат навика да преосмислят всичко
Доколкото мога да разбера, не всичко е винаги така, както изглежда. Именно затова умните хора се опитват да четат между редовете, а след това между думите и т.н. Това е много уморително, но това действат те.

Често са неразбрани
Много е трудно да намерят хора, които биха ги разбрали като личност и да осъзнават тежестта, която трябва да поемат върху себе си. Това обяснява автоматичната емоционална и психологическа връзка, която възниква, когато се срещнат умни хора.

Трудно им е да дадат и покажат любовта си
Те могат да бъда откъснати от света и понякога дори безчувствени. Като цяло в отношенията са склонни да игнорират предстоящи проблеми, докато те станат твърде сериозни.

Факт е, че винаги имат толкова много мисли в главата си и затова им е трудно наистина да съчувстват на други хора или да им отделят голямо внимание. Може да се каже, че емоционалната им интелигентност е напълно неустойчива.

Заключение …

Умните хора често се опитват да избягват неприятни чувства, като повечето време се крият в нашия въображаем свят. Техният светоглед е коренно различен от мирогледа на повечето други хора.

Споделете с вашите приятели!