Пътешествие до Антарктика: Уникален леден аквариум отваря врати в Пловдив

Регионалният природонаучен музей в Пловдив ще представи нова атракция, която е резултат от спечелен проект във фонд “Култура”. Това е първият в света експозиционен леден аквариум, който ще бъде открит в музея, разкри директорът, Огнян Тодоров, по време на предаването “Цветовете на Пловдив” по Радио “Фокус”.

Аквариумът представлява масивна конструкция с обем от 12 000 литра или около 12 тона вода. Той е разположен във впечатляваща зала, която е оформена да наподобява ледения пейзаж на полярните региони. Целта на проекта е била да се създаде живо представяне на морската животинска среда, като се включат представители на безгръбначни и риби от Антарктида

北京・GUARDIAN ART CENTER「AQUARIUM BY NAKED」 | NAKED, INC. | 株式会社ネイキッド

Въпреки забавянето, музеят планира да отвори залата за посетители като временно решение, като добави няколко големи омари от Финландия, които ще бъдат доставени в понеделник и ще имат няколко дни за адаптация, преди залата да бъде открита за посетителите в петък.

Към края на март, се очаква да бъдат добавени и видове от Антарктида в аквариума, което ще допълни живописния пейзаж на съоражението.

“И интересното в залата е, че сме сложили една витрина, в която ще подредим представителите от полярните ни области от Северния и от Южния полюс. Пресъздали сме едно ледено местообитание. Аквариумът вътре ще е на температура минус 5 градуса, ще е заледено. Хората ще са на приятна температура от другата страна на едно стъкло, откъдето ще гледат какво се случва в полярните ни области”, добави Огнян Тодоров.