Щъркел загубил половинката си бере душа в Хасково, граждани търсят помощ от институциите

Преди няколко дни Катерина Александрова споделя трогателен пост в социалните мрежи, като запознава хората с нещастната съдба на един щъркел в с. Гарваново, който преди дни губи своята половинка. Щъркелите са известни с това, че страдат изключително много от загубата на близък и понякога самите те губят живота си от мъка.

Ето и пулбикацията без редакторска намеса, която трогна хиляди:

“Когато тези нежни и верни до гроб партньори останат сами и са родители – умират! На пръв поглед се вижда едно прекрасно женско щъркелче, което се грижи за яйчицата си. Но само на пръв поглед. Всъщност, този щеркел е обречен да умре, защото остана сам в гнездото и няма да отиде да се храни. Многократно е сигнализирано в РИОС Хасково, но тях не ги интересува дали ще умре, щом не е ранен.

И така вече втори ден майката става, обръща си яйчицата и ляга и това ще е докато умре на тях. От глад. Щъркелът се намира в с Гарваново. Моля, споделете!

“Партньорът му е отровен преди два дни заедно с още един щъркел!”

За щастие потребители съобщават под публикацията, че от РИОС Хасково знаят за проблема и са обещали да вземат мерки.

Женя Христова пише под публикацията : “Здравейте, свързах се с организацията за защита на птиците. Женската няма да умре от глад. “Здравейте, ако едната птица е загинала, другата ще мъти известно време яйцата, но в един момент ще ги остави и ще отиде да се нахрани. Не е необходима човешка намеса в естествени процеси при птиците.” Птичката ще се погрижи сама за себе си и яйцата си.”

Stork and babies | It's baby time! This stork (it's maybe th… | Flickr

Остава да се надяваме птицата да оцелее, както и потомството, и да радват малки и големи още дълги години.