Според учените галенето на кучета поне 10 минути на ден, значително намалява нивата на стрес

Всеки, който обича кучета, ще ви каже, че притежанието на домашен любимец изпълва живота ви с толкова много радост. Плюс това, любовта на домашния любимец се чувства достатъчно, за да намали нивата на тревожност.

Привидно тези чувства са подкрепени от науката. Проучване, публикувано в AERA Open, проведено от Министерството на човешкото развитие, потвърждава, че галенето на куче (или котка) намалява нивата на стрес на човека.

Доцент Патриша Пендри ръководи проучването със студентката от Вашингтонския държавен университет Джейми Вандагриф. Според резултатите от проучването, когато човек прекара около 10 минути в галене на куче, настроението му започва да се подобрява.

2.

Проучването организира програма за посещение на животни за студенти. Освен това изследователите формират четири групи от 249 студенти.

Група 1 била инструктирана да играе с котки и кучета от приюта за 10 минути. Група 2 стоели на опашката и гледаха как първата група си играе с животните.

Група 3 била инструктирана да разгледа снимки на животните, но те не и да ги срещнат лично. На последно място, на група 4 било казано, че са в списъка на чакащите за среща с животните от приюта, но не успели да ги видят или да взаимодействат с тях.

4.

Освен това били взети три проби от слюнка от всички ученици. Първата проба от слюнка е сутрин на гладно, часове преди експеримента. Следващата е взета 15 минути след участието им в експеримента, а последната проба е взета 25 минути след като животните са били или не са били представени на участниците.

Пробите измерват нивата на кортизол в слюнката в тялото, тъй като кортизолът е основният хормон на стреса. След експеримента било наблюдавано, че участниците от група 1 имат значително по-ниски нива на кортизол в слюнката останалите в група 2, 3 и 4.

В статия, публикувана от WSU Insider , Пендри подчерта значителните физически и психически ползи, които взаимодействията с животни доставят. В крайна сметка Пендри заключва, че обкръжението на кучета и котки предизвиква положителни емоции.

Така че, ако имате лош ден, галенето по коремчето, мокрите целувки и косматите прегръдки може да ви накарат да забравите проблемите си за известно време.