Според учените, хората които се държат лошо с животните се провалят в живота!

За никого не е тайна, че характера на един човек се гради още от ранна детска възраст, и освен възпитанието на родителите, генетичните фактори и средата в която попадне, то за бъдещето на едно дете е изключително важна връзката му с животните!

Всички сме виждали деца, които наскоро са загубили домашен любимец и трудните опити на родителите, да обяснят, че кученцето вече е на едно по-добро място, но въпреки това то ще ги закриля и ще се грижи за тях от небето. Без да осъзнават, тези родители градят характера и личноста на това дете по-добре от всяко едно училище или детска градина.. Децата, които са израстнали с домашни любимци са научени на любов, на приятелство, на състрадание и на отзивчивост, която неусетно са давали с пълни шепи на своите космати приятели.

За всички е известно, че хората, които обичат животните са любящи, добри и състрадателни, но какво става на отсрещния бряг с тези деца, които малтретират, нараняват и се държат лошо с животинките от ранна детска възраст? Какво общо има злоупотребата с животни и човешката психология?

Отговорът е: много общо!

Знаем, че животните имат дълбок емоционален живот, както и силна връзка с малките и партньорите си. Делфините умеят общуват по между си с помощта на звуци, като всеки звук може да изразява различно настроение. Морските видри се държат за лапички, докато спят, за да не се изгубят в различни посоки.. пингвините предлагат „брак“ на женските с камъчета.. и още много много други факти, които доказват, че животните са не по-малко духовни и истински същества от нас хората!

Насилието спрямо животните отдавна е  признат, като рисков фактор за една опасна психопатия, която не се изчерпва с това да нараниш едно животинче!

Хуманитарния доктор Алберт Швеитцер пише, че “Всеки, който е привикнал да смята живота на едно живо същество за безполезно, е в реална опасност да приеме  идеята, че и човешкия живот е нещо незначително и да израстне, като едни потенциален психопат, насилник и социопат.”

“ФБР са установили, че историята на жестокост към животните е една от характеристиките, които редовно се появяват в нейните компютърни записи на тежко и леко криминално проявени личности . Стандартното диагностично и лечебно ръководство за психиатрични и емоционални разстройства посочва жестокостта към животните като диагностичен критерий за нарушения на поведението.”

Извода, който може да извлечете от тази статия е, че една от най-големите услуги, които можете да направите на своето дете, е да го научите на любов, състрадание и грижа към всички живи същества на нашата планета, и бъдете сигурни, че един ден, то ще ви благодари сърдечно за това.

Текст : Явор Русев

Споделете тази статия с вашите приятели!