В Румъния построиха детска онко-болница с есемес-и и дарения от гражданите

Строителните дейности на новата детска болница, изградена изцяло чрез частни дарения и спонсорства в Букурещ, са завършени, съобщи местната неправителствена организация Dăruiește Viață Association. Повече от 350 000 граждани и над 7 000 местни фирми подкрепиха това, което организацията с нестопанска цел нарича „най-голямата дарителска кампания в историята на Румъния“.

The €30m hospital built by 300,000 people | Romania | The Guardian

Все още има нужда от средства, тъй като екипът преминава към следващата фаза: монтаж на мебели, тестване на инсталациите и подготовка на приемателния процес, който ще започне през първата половина на следващата година. И тогава неправителствената организация има още по-големи планове.

Досега са събрани повече от 30 милиона евро, достатъчно за изграждането и оборудването на сградата. Хеви метъл групата Metallica дариха също 250 000 евро, по време на концерта им в Букурещ миналия август.

NGO completes construction of donation-funded children's hospital in  Bucharest | Romania Insider

„Мисля, че румънците се нуждаеха от проект, в който да вярват, защото през последните 30 години нищо не беше построено, нямаше пътища, нямаше болници, нямаше инфраструктура“, каза Оана Георгиу, един от двамата основатели на Give Life Association, неправителствената организация, която стои зад проекта.

Raluca Șoaita, the architect who envisioned the future Children's Oncology  Hospital currently built at Marie Curie - Tesseract Architects

Даренията заваляват през уебсайта на организацията и чрез SMS. Някои от най-големите дарения са дошли от енергийните компании OMV Petrom и Engie, както и от Mastercard, но най-много средства идват от обикновените граждани, като средното индивидуално дарение на уебсайта е около 16 евро.

Надяваме се нашите управници да вземат пример за това, как да бъдат използвани средствата на хората, които те даряват или плащат, като данъци.

Споделете тази статия с вашите приятели!