В Турция спасиха крака на българка от Добрич, който у нас искаха да ампутират

Жената, чийто крак беше спасен от ампутация, в края на лечението в турската клиника  започна да ходи с патерици, съобщава PRONEWSDOBRICH

„Кракът му, който искаха да бъде ампутиран в България, беше спасен в Турция“ – с това заглавие медиите в Турция през последните дни разказват историята на Здравка Георгиева от Добрич. Репортаж за успешното й лечение в частната клиника „Оптимед“ в град Чорлу беше направен от местна телевизия, след което новината беше споделена от много други медии в южната ни съседка.

Драматичната история на Здравка Георгиева от Добрич започва преди 4 години, когато е блъсната от кола на булевард в града при опит да пресече. Тогава левият й крак буквано е  откъснат. В болница  във Варна екип от специалисти успява да върне крака на Здравка на мястото му. През 2018 година следват четири операции. Първата е животоспасяваща, след това са присадени тъкани и кожа, а след това – 10-сантиметрова кост, тъй като нейната при удара е останала на бронята на колата. Остава обаче един отвор /рана/, който не се затваря, въпреки двете операции, направени през 2019 година. Следват отново присаждания на тъкани, но те са отхвърлени. Отворът става по-голям, меката тъкан и присадената кост започват да нагниват. В края на ноември 2019 при поредния преглед е предложен друг метод на лечение със стволови клетки, който също се оказва неуспешен за добричилйката.

Здравка търси помощ в Турция, когато преди време кракът й се възпалява и лекарите у нас казват, че лечението му е невъзможно и трябва да го ампутират. Така жената се свързва с болница „Оптимед“ в град Чорлу.

Припомняме, че след години чакане Здравната каса пое цялата необходима сума от 110 000 лева за операцията в Турция.

Специалистът по ортопедия и травматология ст.н.с. д-р Али Билге сега казва, че състоянието на пациента е много добро и споделя: „Направихме операция на сливане и костна трансплантация. Извършихме срастването в тази част с костта, която взехме от бедрото и други зони“.

Пред телевизията в Чорлу ст.н.с. д-р Билге споделя: „Здравка беше насочена към нас от българската държава, за да видим дали има шанс да спасим крака й. Процедурата, която направихме, беше следната. Първо претърпя операция за лечение на инфекция, която продължи 3 – 3,5 часа. От два месеца пациентката ни е на антибиотично лечение.

След като спасихме крака и направихме операцията на съединителната тъкан, сме щастливи и доволни от успешния резултат. Тя успя да стъпи на крака си. След това давахме антибиотици за инфекцията в продължение на месец и половина. Тогава преминахме към следващата операция, която бе втория етап от лечението. Тук направихме костна трансплантация, като използвахме кост, която взехме от бедрото и още една зона“, разказва хирургът.

Модерна турска болница кани пациенти от Добрич, обмисля разкриване на клиника тук.

Източник : PRONEWSDOBRICH

Споделете тази статия с вашите приятели!

Споделете с вашите приятели!