Ягуарунди, котката която може да чурулика, да яде банани и да общува с маймуни.

Ягуарунди е вид котка, приличащ на малка пума, само че е много по-дружелюбен и напълно придирчив към храната. Страстта на котката към ловците обаче е толкова силна, че именно това пречи на хората да опитомят напълно това красиво и чудно животно, но далеч не са подходящи за дворни животни и вместо да предпазват къщите от дребни гризачи, нападат домашните пернати на своите стопани.

В света съществуват толкова много удивителни видове котки, но ягуарунди е един от най-странните представители на семейство коткови. Това екзотично животно, което прилича едновременно на малка пума и голяма златка, изглежда толкова дружелюбно! Но ягуарунди е непредсказуем хищник, който дълго време озадачавал зоолозите и предизвиквал горещи спорове помежду им.

Въпреки че по своите размери ягуарунди е хищник, съпоставим с домашните котки, в домашна среда той може да се окаже доста опасен член на човешкото семейство. Силният инстинкт на ловец подтиква миловидния ягуарунди да преследва не само мишки, но и големи домашни птици като пуйки и патици.

Някои любители на животни успяват да намерят общ език с ягуарунди, като дори са готови да вземат късоухата котка за домашен любимец. Наистина, екзотичните котки се адаптират лесно към неестествената среда в съжителство с хората, но те изискват активен начин на живот, който им позволява да се намират в движение във всяка една минута.

Още по-необичайни са кулинарните пристрастия на ягуарунди. Представителите на този животински вид са хищници, но са всеядни в буквалния смисъл на думата. Като всеки голям хищник, котките ягуарунди се хранят с дребни бозайници, гущери и обичат да ходят на риболов. Но ако уловът се окаже неудачен, зверовете не се отчайват – просто хапват малко… грозде, банани или праскови.

Ягуарунди не само яде плодове, но и общува с маймуните, координирайки се с тях по време на грабителски набези. Котките с удоволствие участват в кражби, грабвайки онова, което се е изплъзнало от ръцете на маймуните. В някои случаи хищниците не се свенят и да проверяват какво се крие в контейнерите за отпадъци в покрайнините на малко населените места.

Засега ягуарунди не се намират под заплаха от изчезване, но ловуването на тези животни е забранено със закон. В щата Тексас в САЩ за убийство на котка ягуарунди може да попаднете зад решетките. Законът в Мексико, Панама и Аржентина също защитава екзотичния хищник от изтребление.

Споделете това прекрасно животно с вашите приятели!