Запознайте се с Тиаго Силвейра, бразилското момче, което живее с ягуари.

Наскоро в мрежата се появиха снимки на момче, което се къпе в реката заедно с два ягуара и куче. Снимките породиха много версии: някои ги смятаха за умел монтаж, други твърдяха, че животните не са истински. Но,се оказава, че снимките са реални и освен това улавят напълно обикновенно ежедневие за момчето.

Момчето, което позира с хищниците е Тиаго Силвейра, той е на 12 години и е прекарал целия си живот в компанията на ягуари. Родителите на Тиаго са Леандро Силвейра и Ана Джакомо, известни биолози в Бразилия, координатори на единствения в света институт Jaguar (IOP). Разположен в бразилския щат Гояс, институтът изучава хищниците в района и търси начини да спаси тези красиви животни.

Бащата на момчето, Леандро Силвейра, който публикувал снимките на момчето, казва:

„Синът ми израсна заобиколен от ягуари след раждането и се научи от ранна детска възраст да съжителства с хищниците. Разбира се, въведохме някои ограничения, но той самият вече знае как да се държи с тях. За него е напълно естествено. Това е част от ежедневието му, не е нищо особено.”

По времето, когато Тиаго се родил, в семейството му току що са се родили бебета ягуар. Детето е разхождано заедно с животните и дори хранено с шише по едно и също време. От ранна възраст момчето разбира, че не е като всички останали – малко деца имат шанс да израснат с хищни котки.
„В нашето семейство всички се обичат и уважават, винаги ми е харесвало да помагам на родителите си да се грижим за животните.” , казва малкия биолог.

Тиаго Силвейра говори толкова скромно за отношенията в необичайното си семейство. От ранно детство бащата вдъхновява сина си, че за ягуара човек не е обект на лов и животното реагира само на нашите действия. Леандро вярва, че животните трябва да се третират с уважение, като например да се оставят сами, когато трябва. Ученият казва, че ягуарите доста ясно демонстрират настроението и отношението си към другите.

„Важно е да сте наясно с границите. Когато един ягуар иска да общува, той идва. Те не са социални животни, но са в състояние да създават трайни взаимоотношения.”

Това казва майката на Тиаго за общуването с хищници. Тя не си спомня поне веднъж да е имало конфликти между детето и ягуарите, но в същото време подчертава, че синът й никога не е оставал сам с животните.

„Винаги сме много внимателни при общуването с ягуари и всякакви други животни. Нашите правила за безопасност са много ясни.”

Ягуарите от семейство Силвейра живеят на 123 акра (около 50 хектара) земя, собственост на Леандро и Ана. На други хора е забранено да стъпват там, но не само от съображения за сигурност. Биолозите искат да осигурят на своите любимци максимално спокойствие и комфорт, близки до естествените им условия.

Ягуарът все още не е застрашен от изчезване, въпреки че опасността за вида все още съществува. Основният враг на тази котка е човекът, който варварски унищожава тропическите гори – основното местообитание на ягуарите. Животното се среща на територията на 21 държави, разположени в Южна, Централна и Северна Америка, но най-голямата популация от 30 хиляди индивида живее в Бразилия.

Споделете тази прекрасна статия с вашите приятели!

Споделете с вашите приятели!