Защо в Германия поставят фалшиви автобусни спирки?

Кой ли не е чувал за пунктуалността на германците? Ако градският автобус се очаква да пристигне в 09:02 часа, той непременно ще бъде на спирката в точната минута. Но ако не пристигне, а забележите, че чакащите кротко до вас са мили пенсионери, то най-вероятно се намирате на фалшива спирка.

Знак „Н“, който означава Haltestelle („спирка“), навес и разписание на пристигащи автобуси – бихте си помислили, че всеки момент ще дойде следващият автобус. Но такава фалшива спирка обикновено се намира близо до хоспис или дом за стари хора. Понякога фалшивите спирки се слагат и в самия двор на социалните заведения. Те стоят там не за да залъгват туристите, а за да защитят пациентите на медицинските центрове.

Често хората, страдащи от деменция или болест на Алцхаймер, живеят в миналото
Попадайки в болница или дом за стари хора, те се опитват да избягат. Спирката се оказва тяхното спасение – само трябва да отидат под навеса и да изчакат следващия автобус за вкъщи. Но един истински автобус би ги закарал в неизвестна посока, а откриването на изгубил се стар човек в големия град е доста трудна задача.

Elderly Vision" set up fake bus stops in nursing homes?These countries do -  iMedia

Затова фалшивата автобусна спирка на обществен транспорт помага на болничния персонал по-бързо да се натъкне на избягал пациент и да го върне обратно на сигурно място. Понякога дори не се налагат преговори: някои болни просто прекарват известно време на спирката и забравят на къде са се запътили.

Първите фалшиви автобусни спирки в Германия се появили през 2006 година. Идеята се оказала толкова успешна, че скоро започнало изграждането на съоръженията из цялата страна. Фалшивите спирки често са критикувани заради това, че дават лъжливи надежди на страдащите пациенти. Някои критици пък предлагат усъвършенстването им с добавяне на допълнителни рафтове с книги, кресла и снимки. Като цяло местите жители са наясно с функцията на фалшивите спирки, но разбира се, често се случва чужденците и туристите да застанат в очакване на автобус, който така и не идва.