Жесток ураган удари Варна: стотици паднали дървета, стълбове, светофари

Варна осъмва, като след война. Потребители съобщават за стотици паднали дървета, стълбове, светофари, билборди, разбити от падащи предмети коли. Властите призовават всички живущи в област Варна и Добрич да не излизат от домовете си, освен ако случаят не е спешен.

Допълнително снеговалежите затвориха почти всички пътни мрежи в двете области, като има десетки закъсали автомобили. Електричество няма в голяма част от малките населени места в областта, а екипите на Енерго-Про трудно успяват да насмогнат на сигналите.

От Община Варна призоваваха гражданите да останат по домовете си и да не излизат, освен в случаите на спешна необходимост.


Технически екипи и специализирана техника на различни ведомства са вече на терен, за да се справят с последиците от бедствието.

Поради силните пориви на вятъра по улиците има десетки съборени дървета и повредено имущество. Движението на гражданите в тези условия крие риск за живота и здравето. Поради тази причина се призовават хората да остават по домовете си и да не включват много електрически уреди едновременно.

Ураганът “Фредерик” удари Източна България с ветрове между 120 и 150 км/ч по крайбрежието. Във вътрешността вали и сняг, има виелици и заледявания по пътните настилки. Мокрият сняг създава проблеми и по ел. мрежата, а в комбинация с все още наличната листна маса има предпоставки за падане на клони и дори цели дървета.

Някои от гражданите съобщават за цели падащи дограми със стъклопакети около блоковете в квартал Чайка на морския град.

2.

Според метеоролозите ветровете ще продължат и утре.